Бельгія передала Україні легендарне наукове судно

Науковий флот України знову поповнюється: на додаток до нещодавно купленого британського дослідницького криголаму James Clark Ross у нас буде ще й океанське дослідницьке судно Belgica: його передала Україні Бельгія.

«Бельгіка» 37 років була флагманом бельгійського науково-дослідного флоту, тепер судно передають Україні. Воно отримає друге життя завдяки співпраці Бельгії з Українським науковим центром екології моря. Belgica повинна прибути до Одеси вже в жовтні цього року, де вона отримає нове ім’я і почне дослідження в Чорному і Азовському морях, а в перспективі — і в Північному морі, разом з бельгійцями.

«Судно досліджувало майже 1 млн км моря і провело понад тисячу наукових кампаній, які вдосконалили знання бельгійців про море. Цей корабель, який є плавучої лабораторією, був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років. Бельгія з сумом прощається зі своїм науково-дослідним кораблем «Бельгіка», – цитує заступника міністра економіки і праці Бельгії Томаса Дерміна прес-служба Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

Додамо, що раніше Україна придбала у Великобританії арктичний криголам James Clark Ross, – згідно з планами, він повинен прибути до Одеси ще у вересні.

Раніше на Muse – У 2022 на Місяць відправлять першу британсько-українську дослідницьку місію

Коментарі

вгору